Från ord till handling – hur skapar vi en långsiktig strategi för IT-kompetens i Västernorrland?
Erika Hällström, projektledare för Attract2Tech.
Två kompetensträffar genomförda, många insikter delade – och ett gemensamt budskap – för att lösa kompetensutmaningen krävs både strategiska och konkreta insatser, där samverkan blir avgörande.
Det finns ett tydligt behov av att fortsätta dela erfarenheter och stärka relationerna mellan arbetsgivare och utbildningsaktörer, men samtidigt är många redo att gå från samtal till verkstad. Kompetensbristen inom IT är en utmaning som kräver både långsiktig planering och praktiska åtgärder.
Kompetensträff Sundsvall.
Utmaningen med att anställa juniora – hur kan vi tänka annorlunda?
Många arbetsgivare ser och förstår värdet i att anställa juniora, men för vissa kan det vara en utmaning att få in dem i skarpa uppdrag när kunder eller interna projekt kräver senior kompetens. Förutom att det kan bli fler som bygger upp interna traineeprogram så kan en möjlig lösning vara att skapa en tydligare samverkan mellan leverantör och kund där juniora får möjlighet att arbeta tillsammans med seniora medarbetare ute i verkliga projekt.
– Vi behöver bli bättre på att ge studenter rätt förutsättningar att ta sig in i branschen. Kan vi tänka om kring hur uppdrag formuleras och avtal skrivs, så att det blir en självklarhet att inkludera och utveckla junior kompetens? säger Erika Hällström, projektledare Attract2Tech.
Utbildningar behöver en närmare koppling till arbetslivet
Det finns en upplevelse av att vissa utbildningar har ett för tungt fokus på akademi och forskning, vilket gör att studenter inte alltid är redo att ta steget ut i arbetslivet direkt efter examen.
Det kan handla om att de behöver stärka mjuka skills som kommunikationsförmåga och självledarskap, eller att de har missat möjligheter att nätverka med arbetsgivare i tid. En annan faktor är att många är vana vid en tydligt strukturerad studiemiljö, medan arbetslivet kräver initiativförmåga, flexibilitet och förmågan att hantera otydlighet.
Praktik och liknande insatser spelar därför en viktig roll i att förbereda studenter för arbetslivet, och det diskuterades under träffen fler sätt som kan bidra till att göra dem ännu bättre rustade för framtida yrkesroller.
Kompetensträff Örnsköldsvik.
Olika studenter har olika behov – hur kan vi möta dem bättre?
En viktig reflektion som kom upp under träffarna är att alla studenter inte vill ha ett färdigt koncept och ett eget projekt när de kommer på praktik. Många vill direkt in i verksamheten, få möjlighet att ta initiativ och visa vad de själva går för. Samtidigt finns studenter som behöver mer styrning och stöd i början för att kunna växa in i sin roll.
För dessa kan en gemensam projektbank vara en värdefull resurs, som både ger studenter tydliga uppdrag och gör det enklare för arbetsgivare att ta emot och sysselsätta praktikanter på ett strukturerat sätt.
Kompetensförsörjning kräver långsiktighet och gemensamt ansvar
Att attrahera, utveckla och behålla IT-kompetens är en utmaning som ingen aktör kan lösa ensam. Det finns en stark förståelse hos arbetsgivarna för vikten av att arbeta långsiktigt med kompetensförsörjning, men samtidigt är det lätt att fastna i de egna behoven och utmaningarna här och nu.
För att bygga en mer hållbar struktur behöver vi säkerställa att kompetensförsörjningsinsatser pågår löpande och inte blir beroende av enskilda aktörer eller konjunkturläge. Ett förslag kan vara att skapa ett gemensamt årshjul, där vi samordnar insatser på flera nivåer – från att inspirera högstadie- och gymnasieelever, till att stärka kopplingen mellan utbildningar och arbetsgivare, samt attrahera och behålla nyutexaminerade genom traineeprogram och mentorskap.
Genom att dela på ansvaret kan vi skapa en långsiktig strategi som stärker både arbetsgivare och framtida IT-talanger.
Vad händer nu?
Nu tar vi nästa steg och omvandlar insikter till handling. Vi kommer bjuda in till fler workshops för att konkretisera initiativ och skapa verkstad. Samtidigt ser vi över hur vi kan stötta arbetsgivare i att ta emot praktikanter och juniora, där utbildning av handledare och strukturer för LIA kan vara en möjlig väg.
För att göra det enklare att kunna ta steget att ta emot praktikanter vill vi testa att bygga en projektbank för praktik. Vi undersöker också möjligheten att skapa ett gemensamt årshjul för att få koll och se till att ta emot elever och studenter som behöver komma ut i praktik i regionen, vilka forum vi ska närvara på samt andra samverkansinsatser. Dessutom vill vi skapa forum för erfarenhetsutbyte, där arbetsgivare kan dela best practice kring traineeprogram, mentorskap och praktikupplägg.
Vad tycker du?
Hur kan vi gemensamt säkerställa en stabil och hållbar kompetensförsörjning i regionen?
Vilka konkreta insatser skulle du vilja se i projektet Attract2Tech framöver?
Dina svar hjälper oss att forma nästa steg i projektet.
Hör av dig till Erika Hällström:
070-633 04 13
erika.hallstrom@broninnovation.se