Game ON Mid Sweden

Dataspel är en tillväxtbransch i snabb utveckling och en betydande svensk exportnäring. Projektet Game ON Mid Sweden ska skapa förutsättningar för etablering av nya jobb, nya företag och nya utbildningar inom branschen i Västernorrland.

Enligt Spelutvecklarindex 2019 ökade omsättningen i branschen med 42 % och det tillkom över 2500 nya jobb. Prognosen är att tillväxten kommer fortsätta vara minst lika stark. Dataspel är också intressant ur andra perspektiv: Den attraherar ungdomar och från andra regioner kan vi se hur attraktiva miljöer utvecklas runt en levande spelindustri, både i större och mindre städer.

I dag utgörs spelbranschen i Västernorrland av närmare 20 företag som sysselsätter ca 25 personer och har en omsättning på drygt 9 mkr. Utöver detta finns individer som arbetar med spelutveckling på hobbynivå eller som bisyssla och sammantaget är drygt 50 personer engagerade i den grupp av spelutvecklare som i dag samverkar i länet.

Förstudie ligger till grund för projektet

Våren 2020 gjordes en förstudie för att identifiera hur Västernorrland kan finna en position och vara en del av denna växande kreativa utveckling. Den resulterade i två rapporter som visar på en tydlig potential, men också utmaningar som behöver övervinnas.

Resultatet sammanfattas så här i en av rapporterna: ”Vi är mycket glatt överraskade över att finna den styrka och samhörighetskänsla, med klokt balanserade men ändå så tydliga tillväxtambitioner”.

 

Inriktning och målsättning

Game ON Mid Sweden syftar till att skapa förutsättningar för nya jobb, nya företag och nya utbildningar i Västernorrland. På det sättet vill vi bidra till att vår region stärks i ett nationellt och globalt perspektiv, att Västernorrland är platsen där företag väljer att växa och är den plats som människor väljer för att leva och besöka. Detta genom att fokusera på tre utvecklingsområden.

  • Tillväxt & Nya företag

  • Kompetens & Utbildning

  • Klusterutveckling & Samverkan

Projektets mål är att till 2023 ska 4 nya spelutvecklingsföretag ha startats, 20 fler personer ska jobba med spelutveckling, 2 nya utbildningar där minst 60 personer studerar ska ha påbörjats och minst 5 spelföretag ska ha fått investeringar av externt kapital. Dessutom ska en strategi för långsiktig utveckling, innefattande både affärsutveckling och kompetensfrågor tagits fram.

Projektet har även en bredare potential. De tekniker som används i dataspelsutveckling (t ex VR, AR och MR samt själva konceptet med spelifiering) har visat sig ha potential i andra branscher som är betydelsefulla i vår region. Från verksamheter inom kundtjänst, industri, tillverkning och besöksnäring finns mycket inspirerande exempel där kunskap från dataspelsutveckling bidrar till utvecklade affärer och ökad konkurrenskraft.

Projektets namn är Game ON Mid Sweden och i januari 2023 bytte varumärket namn till Mid Sweden Games. Vi vill att Västernorrland ska ta den position vi har möjlighet till, och att det nu är rätt läge att göra det!

 

Kontakt

Giselle Abbas
Projektledare
giselle.abbas@broninnovation.se