"Aktivitetsklocka" på fordon för minskad klimatpåverkan

En aktivitetsklocka för entreprenadmaskiner – kan det funka?

I det nya projektet ”Utsläppsmätning av entreprenadmaskiner” ska forskare koppla upp entreprenadmaskiner med en teknik som liknar aktivitetsklockor för människor. Syftet med testet är att identifiera vilka olika arbetsmoment en maskin utför och jämföra aktiviteten med bränsleförbrukningen. Genom att lära sig mer om hur stor bränsleförbrukning varje aktivitet har vill man minska utsläppen av CO2 och på sikt kunna göra kunna påverka CO2-utsläppen redan vid upphandling av entreprenadtjänster.

– Vi på Bron Innovation är glada över att få koordinera detta spännande projekt som sker i samverkan mellan näringsliv, akademi och offentlig sektor. Projektet innebär att vi får möjlighet att utforska nya sätt att använda teknik för klimatnytta tillsammans med våra projektpartners, och vi får även möjlighet att knyta nya kontakter och lära av de andra projekten som finansieras via IoT Sverige, säger Sara Rudälv, projektledare på Bron Innovation.

 Inom ramen för projektet har Pro&Pro genomfört en förstudie och utforskat frågan hur IoT-sensorer kan bidra till att minska entreprenadmaskiners utsläpp.

Läs mer om det nya projektet här:  https://www.broninnovation.se/iot-utslappsmatning-entreprenadmaskiner. Där kan du även ladda ned rapporten "Klimatnytta genom aktivitetsklassificering".


Föregående
Föregående

Nytt projekt för ökad digital säkerhet för SME-företag i Västernorrland

Nästa
Nästa

Välkommen Hanna Wallin!