Forskningsinstitutet RISE ny medlem i Bron
Bildkälla: Mittuniversitetets YouTube film “ForskarFredag”.
Brons nätverk är ständigt i rörelse och förnyelse när det gäller rekryteringar, spännande affärer och intressanta innovationer att uppmärksamma. Har du tips? Kontakta oss!
Vi välkomnar RISE som ny medlem i Brons nätverk! RISE är ett statligt forskningsinstitut som samverkar med akademi, näringsliv och samhälle i det svenska innovationssystemet. Vi har intervjuat Ulf Jennehag som arbetar på enheten Tillämpad Digitalisering i Sundsvall.
Kan du berätta om dig själv och RISE?
Jag heter Ulf Jennehag och jobbar på forskningsinstitutet RISE. Jag har tidigare jobbat som lektor på Mittuniversitetet, disputerade 2008 och har arbetat som post doc. på Fraunhofer IIS i Tyskland under 2008-2009. Jag var anställd på Mittuniversitetet från 2009 till 2018 då jag både undervisade och forskade inom IoT. Därefter blev jag kontaktad av min nuvarande arbetsgivare RISE och till en början arbetade jag på halvtid för att resterande tid fortsätta jobba på Mittuniversitetet. Nu i höstas klev jag över och började jobba på heltid. Jag tillhör enheten Tillämpad Digitalisering och arbetar med frågor inom flera olika projekt, mestadels inom IoT och datakommunikation.
RISE är en sammanslagning av flera forskningsinstitut från hela Sverige som samverkar med akademi, näringsliv och samhälle i det svenska innovationssystemet. RISE ägnar sig åt industriforskning och innovation samt utför provning och certifiering. Totalt är vi ungefär 2700 anställda varav 7 stycken sitter i Sundsvall fördelade på två olika kontor.
Varför valde ni att bli medlem i Bron?
Jag tycker att Bron har en viktig och betydande del i samspelet mellan näringsliv och akademi. Vi vill därför vara en del av nätverket och stödja Bron och dess medlemmar med vår kompetens för att fortsätta utveckla regionen. Som forskningsinstitut har vi även som uppgift att stödja svensk industri, så vi ser det också som en naturlig utveckling i vårt arbete.
Om du får göra en digital spaning 5 år framåt i tiden, var tror du att vi är då?
Elektrifiering, det är en sak som jag tror kommer att blomstra. Vi börjar se autonoma fordon, jag tror dock inte att vi är där om 5 år men vi har kommit en god bit på väg. Uttrycket paradigmskifte kommer bli väldigt uppenbart för fordons- och biltillverkare och det kan komma att bli en mycket utmanande omställning.
Digitalisering kommer fortsatt att vara ett område där det kommer att hända mycket inom, men här har vi även andra strukturer att ta hänsyn till gällande exempelvis digitalisering av myndigheter. Det är därför viktigt att det heller inte går för fort. Vi ska inte bara sätta upp sensorer och mäta data för sakens skull, utan det måste finnas ett större syfte och som har utgångspunkt i verksamhetsutveckling för att nå full nytta och potential. Det ska bli intressant att se vart vi kommer.
Slutligen, vad betyder Good Tech för dig?
Tekniken ska vara bra för samhället. Lite vad man skulle kunna kalla snäll teknik, som sätter människorna i centrum. Sedan tänker jag också givetvis på Good Tech Hack och Good Tech Conference, men det jag spontant tänker på är nyttan för människan.