Nya möjligheter för digital infrastruktur med plattformen diwise

En av de tjänster som utvecklats inom projektet IoT för Tillgänglighet är IoT-plattformen diwise – en öppen kommunikationsplattform för utveckling av digital infrastruktur. Masarin Consulting är företaget bakom tjänsten och plattformen har varit betydande för framgångarna i projektet.

Många organisationer, både offentliga och privata, står i startgroparna för att använda möjligheterna med Internet of Things – för att utveckla sin verksamhet, skapa större samhälls- och kundnytta och öka värdet på sina tjänster för användarna.

När man bygger system var för sig inom organisationer så finns risk för stuprör och silos med inlåsta funktioner och inlåst information som inte går att dela mellan systemen. Det blir svårt att återanvända bland annat sensordata och de analyser som framställs. Det blir dessutom komplicerat för varje system att skapa gränssnitt till alla olika kommunikationssätt och sensortyper. Resultatet är oftast dyr utveckling och en begränsad nytta.

Diwise, som utvecklats av Masarin Consulting, är en öppen kommunikationsplattform som kan ta emot sensordata och styrsystem oberoende av kommunikationsgränssnitt och sensortyper. Det innebär möjligheter för alla användare av plattformen att utveckla nya funktioner och anpassa efter egna behov, och där alla användare kan ta del av det nya som skapats.

-  Med diwise har vi haft ambitionen att skapa en gemensam och öppen plattform för utveckling av samhällsnyttig infrastruktur. Tjänsten är en fantastisk möjlighet att se på utveckling av gemensam infrastruktur på ett nytt sätt, säger Peter Axelsson, Partner och konsult på Masarin Consulting.

Peter Axelsson, Partner och konsult på Masarin Consulting

Gemensam plattform för innovation

Idén till plattformen föddes redan 2018 under det regionala hackathonet Good Tech Hack och steget till en kommersiell tjänst har möjliggjorts genom projektet IoT för Tillgänglighet, där Masarin och plattformen spelat en stor roll i projektets utforskande och framgångar.

- Utvecklingen av diwise har inneburit att projektet redan från start har haft en gemensam plattform där vi kan samla all data och bygga våra tjänster och lösningar. Vi är ett projektkonsortium av 10 företag med olika arbetssätt vilket lätt kan leda till att olika projektparter utvecklar i egna programmeringsmiljöer, databaser och standarder. Diwise har bland annat gjort det möjligt för alla projektparter att utforska och innovera på redan insamlade data och befintliga sensorer, säger Daniel Adelander, projektledare för IoT hub för Tillgänglighet.

Sundsvalls kommun först ut att införa tjänsten

Öppenheten är en central del av Masarins arbete med diwise. Att plattformen baseras på öppen programvara innebär att det blir enklare för exempelvis offentlig sektor att dela data mellan förvaltningarna och med sina leverantörer, samt att byta leverantörer utan att förlora funktioner och lagrat data. Det innebär också ökad transparens och minskade säkerhetsrisker.

Många organisationer har redan visat intresse för tjänsten, däribland Sundsvalls kommun som nu är i startgroparna med att implementera plattformen som en del av kommunkoncernens digitala infrastruktur.

- Sundsvalls kommunkoncern har antagit en ny API-strategi och med hjälp av den så bygger vi just nu generiska komponenter där diwise är en av dem. Det är otroligt viktigt att de lösningar vi utvecklar är frikopplade så att vi skapar en öppenhet och möjlighet att integrera dem med lösningar som vi redan har eller tänker oss i framtiden. Det är ett sätt att bygga den digitala välfärden som kommer att definiera nästa generations kommun, säger Marcus Matteby, IT-direktör på Sundsvalls kommunkoncern.

Läs mer om Diwise och ta del av Masarins presentation av plattformen från webinaret IoT Studio(ca 26 min in i sändningen)

Föregående
Föregående

Frontwalker satsar på spelutveckling

Nästa
Nästa

Ampano Technologies nytt medlemsföretag i Bron