Uppkopplad snödjupsmätning på Sundsvalls gator

Foto: Mittuniversitetet/STC

Som en del av projektet IoT Hub för Tillgänglighet monteras nu ett tiotal uppkopplade snödjupsmätare upp längs Sundsvalls gator. Data från snödjupsmätarna kan tillsammans med annan väderdata ge realtidsinformation för att optimera och effektivisera Sundsvalls kommuns väghållningsarbete.

Idag görs endast manuella mätningar av snödjupet på några få platser runt om i kommunen. Den nya tekniken skulle kunna göra det möjligt för kommunen att få information om aktuellt snödjup på flera platser samtidigt då de uppkopplade snödjupsmätarna skickar mätdata via ServaNets LoRa-nätverk i realtid. Aktuellt data tillsammans med information om luftens temperatur, fuktighet och tryck skapar ett bra underlag för att optimera och effektivisera kommunens väghållningsarbete. 

Lasertekniken som används i snödjupsmätaren kallas för Lidar (Light detection and ranging) och är ett optiskt mätinstrument som mäter egenskaper hos reflekterat ljus för att beräkna ett avstånd.

Tekniken ska testas och utvärderas vintern 2019-2020 och ingår i projektet IoT Hub för tillgänglighet som genomförs i ett samarbete mellan Bron Innovation, Sundsvalls kommun, Mittuniversitetet, Pro & Pro, Masarin Consulting Group, Weevil, iComIT, Portal Plus, Permobil, Servanet och RISE.

Föregående
Föregående

Portal+ expanderar och rekryterar ny affärschef

Nästa
Nästa

Klartecken för Digital Innovationshub i Västernorrland