Attract2Tech
Samverkan för ökad
IT-kompetens
Projektet Attract2Tech har som mål att skapa en regional samverkansplattform för att stärka tillgången på digital kompetens i Västernorrland. Detta kommer att ske genom ökad samverkan mellan företag, myndigheter och utbildningsaktörer för att möta den växande efterfrågan på kompetens.
Digitaliseringens möjligheter är avgörande för näringslivets hållbara omställning, långsiktiga konkurrenskraft samt den offentliga sektorns förmåga att leverera välfärdstjänster. En nyckel till att realisera dessa möjligheter är tillgången på rätt digital kompetens.
Särskilt viktigt är detta för Västernorrlands strategiska arbete kring etableringar och den gröna omställningen till en fossilfri industri (twin transition). Här spelar kompetens inom det digitala området en avgörande roll för att attrahera positiva investeringsbeslut.
Undersökningar visar redan idag på en stor brist på digital kompetens på den regionala arbetsmarknaden, och prognoser pekar på att denna brist kommer att öka både nationellt och regionalt. Att adressera detta problem är därför av största betydelse.
För att möta dessa utmaningar krävs en mer strategisk och effektiv samverkan mellan företag, myndigheter och utbildningsaktörer. Attract2Tech syftar till att bygga en sådan samverkansplattform som stärker tillgången på digital kompetens i regionen.
Medfinansiärer
Projektet medfinansieras av Svenska ESF-rådet och Region Västernorrland. Projektet stöds också av 12 företag och offentliga organisationer som alla delar ambitionen att vara en motor för ökad samverkan inom kompetensförsörjning och rekrytering inom IT-området i Västernorrland. Dessa är:
BAE Hägglunds
B3 Vibe
Bolagsverket
Biometria
Bosch Rexroth
CGI
Clavister
CoreIT
Easit
Försäkringskassan
Sogeti
SCA
Samarbetspartners
Vi samarbetar också med Mittuniversitetet och andra utbildningsaktörer i Västernorrland, Region Västernorrland (kompetensstrateger) och kommuner genom SAM-projektet.
Mål med projektet
Projektmål: Skapa en regional samverkansplattform för att stärka tillgången på digital kompetens inom IT-området i Västernorrland.
Delmål: Öka förmågan att attrahera och rekrytera med fokus på jämställdhet och inkludering på den regionala arbetsmarknaden inom IT.
Effektmål: Förbättrad tillgång till digital kompetens för näringsliv och offentlig sektor, samt en stärkt kompetensförsörjning genom ett mer inkluderande arbetsliv. Ökad regional kapacitet att möta utmaningar inom kompetensförsörjning genom effektiv samverkan mellan olika aktörer.
Nyheter & aktiviteter
Projektägare: Bron Innovation
Projektpartners: B3 Vibe, BAE Hägglunds, Bolagsverket, Biometria, Bosch Rexroth, CGI, Clavister, CoreIT, Easit, Försäkringskassan, Sogeti och SCA.
Finansiärer: Svenska ESF-rådet och Region Västernorrland.
Projektperiod: 2024-09-01 – 2027-08-31
Kontaktperson på Bron:
Erika Hällström
Projektledare
erika.hallstrom@broninnovation.se