Friskare vatten i Selångersån genom IoT sensorteknik

Foto: Evelina Ytterbom

Sweco har tillsammans med Digital Innovationshub Västernorrland genomfört en innovationssprint där man med hjälp av IoT baserad sensorteknik undersökt nya metoder och processer för att mäta vattenkvaliteten i vattendrag.

Under sprinten placerades IoT-sensorer ut på olika platser i Selångersån för att på så sätt under en längre period kunna mäta, analysera och följa förändringar i miljön – allt i realtid. 

- Bakgrunden till innovationssprinten utgår från en vision om friskare vatten i Sundsvalls vattendrag där man dels har kommunens medborgare i fokus men även de miljömål som finns för det här vattendraget, berättar Lars Oscarson, Innovationsledare på Bron Innovation.

Utmaning

Idag sker all insamling av data från kommunens vattendrag helt manuellt och processen är både kostsam, tidskrävande och har utmaningar kopplade till arbetsmiljö då det ibland kan vara direkt riskfyllt att ta proverna. På grund av stora intervall mellan de manuella mätningarna försvårar även avsaknaden av data uppföljningsarbetet och möjligheten att proaktivt arbeta med åtgärder och riktade insatser för att minska olika verksamheters miljöpåverkan på kommunernas vattendrag.

Det finns även krav på Sverige, och alla övriga medlemsländer i EU, att nå god ekologisk status i samtliga vattenförekomster senast 2027. För att kunna följa upp och klara de målen behövs dagens mätmetoder förbättras.

Projektmål

Att med hjälp av teknik och den data den generar utveckla nya tjänster och produkter som kan leda till en förbättrad vattenkvalitet och bidra med nytta till vårt samhälle.

Lösning

Genom IoT baserad övervakning i form av sensorer är det möjligt att datainsamlingen sker i realtid och under en längre period. Detta gör det möjligt att hålla koll på aktuella mätvärden som exempelvis temperatur, pH och en mängd andra olika parametrar vilket gör det möjligt att upptäcka förändringar över tid och möjliggör ett mer proaktivt arbete.

Resultat

Sprinten har resulterat i en rad lärdomar över hur tekniken och den mängd data som samlas in kan leda till förbättrad vattenkvalitet och bidra med nytta i vårt samhälle. En viktig faktor är att det behöver vara enkelt att komma åt sensorerna för att underhålla dem och placeringen är viktig både för att ge representativt data, skydda sensorerna från stöld samt möjliggöra provtagning under vintern.

Föregående
Föregående

Innovativ minigolf för ny digital dimension av spelupplevelse

Nästa
Nästa

Digital plattform för säker hantering av arbetstillstånd