Avancerad AI-plattform ”Smart Water” ska minska bräddning och energianvändning

Calejo och Esatto har tillsammans med Sweco genomfört en innovationsssprint inom ramarna för Brons Digitala Innovationshub. Målet med innovationssprinten har varit att bygga en bro mellan system och användare genom att skapa ett nytt användargränssnitt för den nya AI-plattformen Smart Water.

Det som låg till grund för sprinten var ett identifierat problem gällande avloppsnät och nederbörd samt utmaningen med att kommunicera och visualisera komplexa system. Vid regn kan flödet i avloppen öka med 4-5 gånger normal volym vilket resulterar i att pumparna inte hinner pumpa undan vattnet. Detta gör att nivån blir för hög och orenat avloppsvatten rinner ut i omgivande natur, en så kallad bräddning uppstår. Smart Water är en AI-plattform som Calejo arbetat fram tillsammans med Sweco med syftet att göra styrning av avloppspumpar mer intelligent och bidra till minskade bräddavlopp.

Johannes Holmberg.

- En digital tvilling skapas för att bidra till ett mer störningsfritt avloppssystem med bland annat mindre bräddning och energianvändning. Genom att träna modellen på historisk data kan lösningen sedan förutsäga när och med hur mycket volym en viss nederbörd kommer att öka flödet i det valda avloppssystemet, säger Johannes Holmberg, vd på Calejo.

Under innovationssprintens inledande fas identifierades tre huvudsakliga funktionsområden som användarna behöver stöd för vilka är hämta data, simulera data samt följa systemet och påverka. Idag sköts en stor del av arbetet med manuell handläggning vilket är vanskligt och resurskrävande. Fokus låg därmed på att automatisera processer som också möjliggör för tydligare insikt i flöden och status.

Interaktiv karta ska ge snabb överblick

Resultatet av innovationssprinten är en interaktiv karta som ska ge en översikt över ett helt avloppssystem med pumpstationer och reningsverk - i nutid och i den närmaste framtiden. Genom en panel visas aktuell och relevant information över systemet som effektivt vägleder operatörer och driftpersonal dit behovet är som störst. Kartan indikerar direkt när det finns en risk för att en avvikelse kan uppstå och kan därefter ge fördjupad information om aktuell prognos och inom vilket geografiskt område det berör.

Maria Enecker.

- En framgångsfaktor i projektet var att jobba nära de tilltänkta slutanvändarna. Vilket stöd kunde vi ge dem i deras vardag? Och vad behövde de för att förstå gränssnittet? Det var många intressanta och roliga möten för att forma en lösning som kunde fungera som en brygga mellan teknik och människa, menar Maria Enecker, UX-designer på Esatto.

Nästa steg är att bygga en lättare prototyp för att testa konceptet mot användare för att få mer underlag för vidareutveckling av designskisserna. Ett annat utvecklingsområde är att göra lösningen mobilanpassad för ett mer flexibelt och tillgängligt användande. Slutmålet är att systemet ska ta in data, analysera utfallet och sedan optimera och vid behov självstyra pumpstyrningen. Lösningen kan förutom minimerad översvämning även bidra till minskad energianvändning och minskad användning av kemikalier i reningsverk.

- Det har varit väldigt intressant att följa den här processen och se vilka resultatet det kan bli när man kombinerar avancerad AI-teknologi med en utforskande designprocess. Genomförandet och resultatet av innovationssprinten har blivit väldigt lyckad och jag hoppas det kan inspirera fler företag i vår region att komma igång med sitt innovationsarbete, avslutar Lars Oscarson, innovationsledare på Bron Innovation.


Nyfiken på att höra mer om innovationssprinten?

Missa inte webinaret den 16 juni kl 9:00-10:00 då vi gästas av Maria Enecker från Esatto och Johannes Holmberg från Calejo som genomfört sprinten.


Digital Innovationshub Västernorrland

Innovationssprintar är ett av de verktyg som Bron erbjuder genom projektet Digital Innovationshub Västernorrland, där målet är att fler nya digitala innovativa tjänster ska utvecklas. En innovationssprint är en strukturerad och effektiv problemlösningsmetod som tar projekt framåt på kort tid. Detta genom att tillsammans med olika kompetenser forma problemet, generera idéer och hitta lösningar på det. 

Projektet finansieras av bland annat Region Västernorrland och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Läs mer om Digital Innovationshub Västernorrland.

Föregående
Föregående

Bron Innovation blir del av Europeisk innovationshub

Nästa
Nästa

Norrlängtan lockar IT-kompetens till vår region