Fokus på fastighetsdata i den första sprinten i Digital Innovationshub Västernorrland
Fastighetsbranschen har stora möjligheter att nyttja data som strategisk resurs, men många fastighetsägare har i dagsläget svårt att följa upp data kopplat till sina fastigheter på ett enkelt sätt. Detta vill B3 Consulting Sundsvall, fastighetsbolaget Lilium och Crosser ändra på genom att utveckla en tjänst för att fånga in och visualisera data från verksamhetsrelevanta system. Utvecklingen sker genom en innovationssprint i projektet Digital Innovationshub Västernorrland som drivs av Bron Innovation.
Idag har fastighetsägare svårt att följa upp data kopplat till fastigheten på ett enkelt och enhetligt sätt. Excel är det vanligaste arbetsverktyget för många fastighetsbolag, och den manuella handpåläggningen är ofta betydande. Idén som nu utvecklats, med stöd av Digital Innovationshub Västernorrland, är att förenkla insamling av relevant data från olika källor som exempelvis vatten, energi och ventilation från fastigheterna och visualisera den så att fastighetsägare får en enklare hantering och tydligare översikt över sina system.
Det är IT-företaget B3 Consulting Sundsvall som tillsammans med fastighetsbolaget Lilium och det kommunala energibolaget Sundsvall Energi genomför innovationsspriten. Med i sprinten är även Crosser som utvecklat en IoT Edge Computing-plattform för att samla, kontrollera och analysera data.
Peter Borgryd, teknisk förvaltare på Lilium.
- Idag inte finns något sätt att samordna och analysera all den data vi får in från våra fastighetssystem, styrsystem och andra leverantörer på ett effektivt sätt. Så att vara med och utveckla ett system som parallellt kan analysera mediaförbrukning samtidigt som man håller koll på att våra kunder är nöjda genom felanmälan, inomhusklimat och miljö skulle kunna bidra att vi kan göra optimeringar, kvalitetshöjningar och andra förbättringar. Därmed kan vi få ännu nöjdare kunder och minska vårt klimatavtryck och våra kostnader, säger Peter Borgryd, teknisk förvaltare på Lilium.
Ett förväntat resultat är att det arbete som i dag görs manuellt kan automatiseras och, med stöd av business intelligence (BI) och jämförelse av data över tid, ge möjlighet att upptäcka driftavvikelser tidigare. Därigenom blir förvaltningen av fastigheten effektivare med sänkta kostnader och ökad kvalité som följd. En affärspotential finns också genom att fastighetsägare på ett nytt sätt kan erbjuda data som en tjänst till sina hyresgäster.
Från resurskonsulting till tjänsteutvecklare
Genom sprinten får B3 möjlighet att konkret innovera idéer för att lösa ett reellt behov hos Lilium, hitta nya samarbetspartners och nå nya potentiella kunder.
Jenny Sjöholm, VD B3 Consulting Sundsvall
– Att kunna utveckla den här tjänsten skapar många nya möjligheter för oss. Dels får vi förhoppningsvis komma in och lära oss mer om en ny marknad och hjälpa till att skapa värde för nya kunder, dels skapar det andra möjligheter för oss som bolag. Vi hoppas i framtiden kunna utveckla och sälja mer tjänster än "huvuden" i form av resurskonsulting, säger Jenny Sjöholm, VD på B3 Consulting Sundsvall.
– Genom att jobba med tjänsteutveckling parallellt med våra konsultuppdrag finns även möjligheten att anställa fler unga talanger att växa tillsammans med. Det här är ett sätt att säkra vår framtid både som bolag och för att attrahera duktiga framtida medarbetare som i sin tur kan stärka regionen i stort, tillägger Jenny.
Nästa steg efter att sprinten nu är slutförd är att utforska vilken affärsmodell som fungerar bäst på marknaden. Därefter hoppas man på att fler fastighetsbolag och kommunala bolag kan kopplas till tjänsten och på så sätt skapa större möjligheter för fastighetsbranschen som helhet att använda data som en strategisk resurs inom verksamheten.
Digital Innovationshub Västernorrland
Innovationssprintar är ett av de verktyg som Bron erbjuder genom projektet Digital Innovationshub Västernorrland, där målet är att fler nya digitala innovativa tjänster ska utvecklas. En innovationssprint är en strukturerad och effektiv problemlösningsmetod som tar projekt framåt på kort tid. Detta genom att tillsammans med olika kompetenser forma problemet, generera idéer och hitta lösningar på det.
Projektet finansieras av bland annat Region Västernorrland och Europeiska regionala utvecklingsfonden.