Vi välkomnar ForsCon som nytt medlemsföretag
Vi välkomnar ForsCon som nytt medlemsföretag i Brons nätverk! ForsCon verkar inom industribranschen där AI och automation är två primära verksamhetsområden. Företaget erbjuder tjänster inom verksamhetsutveckling, projektledning, inköp- och projektupphandling samt utbildning. Vi har intervjuat Erik Molin som själv äger och driver företaget.
Kan du berätta om dig och om ForsCon?
Mitt namn är Erik Molin och jag är en senior konsult med bakgrund från industrivärlden med el, instrument och automationsteknik inom konsultbranschen. Jag har haft ledande roller i konsultbolag som Semcon, IFS och Grontmeij.
Sen 2004 driver jag det egna bolaget ForsCon AB där jag bland annat varit anlitad av SSG i närmare 14 år. Sen 2019 är jag en del av den nya organisationen Swedish Industrial Interoperability Association, SEIIA. Inom SEIIA utgör jag en del av den operativa staben där vi jobbar med att hjälpa svensk industri med sin digitaliseringsresa och standardisera sitt informationsutbyte enligt de internationella standarder som vår omvärld redan tillämpar. Vi har tyvärr i Sverige en tendens att vilja vara innovativa på områden där andra redan kommit längre. Så ett statement i SEIIA är att inte uppfinna hjulet igen.
Varför valde ni att bli medlem i Bron?
Jag har haft bra dialoger med Lars Persson Skandevall och vet att Bron jobbar med en del intressanta områden och projekt som intresserar mig och min roll som konsult. Jag ser också en fördel med att ingå i det sammanhang och nätverk som Bron skapar, både för min egen utveckling men också för det jag kan vara med och bidra med utifrån min verksamhet och kompetens.
Om du får göra en digital spaning 5 år framåt i tiden, var tror du att vi är då?
Jag hoppas att industrin har ”pensionerat” ut de som inte vill eller orkar hänga på den utveckling som är oundviklig. Vi kan inte inom industrin fortsätta att prata om digitalisering och sen göra upphandlingar i stora projekt där vi ställer samma krav som vi gjort de senaste 30 åren. Jag pratar ofta om ”The Document Dilemma”, vi kräver dokumentleveranser som är ”snapshot” på data istället för att se till att vi har interoperabla lösningar som kan hantera informationsöverföring mellan olika parter på ett standardiserat sätt. Vi är duktiga på viss form av digitalisering men vi måste se till att digitalisera och inte bara digifiera.
Så min spaning är att vi kommit ikapp och är i nivå med omvärlden, exempelvis med våra norska vänner som ligger långt före i den industriella digitaliseringen. Och digitalisering för mig är inte att vi bara pratar om digitala tvillingar utan vi jobbar operativt med att förvalta och föda dem ständigt med ny och uppdaterad information via olika plattformar som AI, intelligenta klienter som hjälper de som jobbar i fält att rapportera sina aktiviteter, fotoanalys, gps-koordinater samt andra verktyg som underlättar återapportering av det arbete som kommer fortsätta utföras i fält och som idag blir bortglömt eller bortprioriterat.
Slutligen, vad betyder Good Tech för dig?
Positiv tilltro till teknik! Men också att vi ser positivt på de utmaningar vi ser och försöker lösa dem med en kreativ attityd och en lösningsfokuserad approach.