Framgångsrikt samarbete kring IoT – nu ska lösningar paketeras och kommersialiseras
Sedan 2018 drivs en av IoT Sveriges tretton hubbar i Sundsvall. Nu är det drygt ett år kvar av projektet IoT för Tillgänglighet och dags att summera arbetet hittills och blicka framåt.
Hubbens arbete syftar till att skapa smarta IoT-lösningar för bättre tillgänglighet i samhället och att bidra till ökad kompetens och nya affärsmöjligheter inom IoT-området i regionen. Projektet har initierats genom Mittuniversitetets forskning inom IoT.
– Vi bidrar i hubben med kunskap och erfarenheter från andra projekt. Bland annat genom universitetets IoT Testbäddar inom smart industri och smarta samhällen som har som mål att öka forskning och utveckling inom IoT i regionen, säger Mattias O’Nils, centrumledare för forskningscentret STC på Mittuniversitetet.
Stabil plattform för samverkan
Inledningsvis låg fokus på att lägga grunden till ett gott samarbetsklimat mellan kommun, näringsliv och universitet kring utveckling av IoT-området och skapa en plattform präglad av innovationskultur. Projektet har delvis ändrat riktning under processens gång men projektmålet och den övergripande visionen – ett tillgängligt Sundsvall för alla – har varit den sammanhållande länken i arbetet och grunden för samtliga innovationsplaner.
– Jag är väldigt glad över hur innovationssamverkan har utvecklats mellan företag och kommunen. Det kommer skapa mer spännande utveckling, både i projektet och i andra sammanhang, och det är viktigt för regionens utveckling, säger Lars Persson Skandevall, projektägare och VD på Bron Innovation.
Case driver arbetet framåt
Hubben har med jämna intervaller genomfört ett antal innovationsworkshops och kunskapsseminarier för erfarenhetsutbyte och för att hitta vägar framåt i processen. Mycket av arbetet har bestått av att utveckla innehåll och koncept som kanaliserats i tre fokuserade case-områden. Detta för att tydligare kunna visualisera visioner och skapa tydliga mål och leveranser för samtliga områden.
Ett av projektets case, Tillgängliga vägar, har fokus på att utveckla lösningar som ska öka framkomligheten på vintern. Redan sedan projektets start har man samlat in data som nu ska utvecklas till en tjänst som kan användas för stödja uppföljning och planering av driftåtgärder i Sundsvalls kommuns gatunät
Samarbete med närliggande projekt
Hubben har också samlat kunskap om angränsande IoT- och AI-projekt både i regionen och nationellt. Ett exempel på detta är samarbetet med det Vinnova-finansierade projektet City as a Platform (CaaP) där Sundsvalls kommun ingår.
– IoT för Tillgänglighet kompletterar kommunens arbete i CaaP och bidrar till vårt arbete med att implementera den smarta staden. När IoT för Tillgänglighet genomför olika case med olika typer av sensorer bidrar CaaP med att analysera och utveckla datamodeller och standarder för det data vi samlar in, säger Åsa Jadelius, IT-strateg på Sundsvalls kommun.
I regionen finns ett antal IoT- och AI-projekt som har stor potential att driva utvecklingen framåt. Här kan du få en översikt över alla pågående projekt i Västernorrland.
Kommersialisering och paketering av IoT-lösningar
Under det kommande och sista året ska projektet slutföra och paketera prototyper med fokus på att visa hur kommunens verksamhet kan dra nytta av lösningarna och hur medborgare kan få en bild över stadens tillgänglighet. Projektet kommer också att genomföra ett kommersialiseringsarbete som innehåller en omvärlds- och scenarioanalys med IoT och Smarta samhällen i fokus samt en rapport som sammanställer kommersialiseringsmetoder och strategier.
Under våren 2021 kommer Bron Innovation och Mittuniversitetet att arrangera IoT Studio, ett spridningsevent med fokus på leveranser från projektet samt möjligheterna att använda IoT för affärs- och verksamhetsutveckling.