IoT för Tillgänglighet

Mellan åren 2018–2021 genomfördes projektet IoT för Tillgänglighet i Sundsvall. Projektet finansierades av IoT Sverige, en satsning från Vinnova, som syftar till innovativ samhällsutveckling genom IoT.

IoT för Tillgänglighet tog sin utgångspunkt i Agenda 2030, med fokus på mål 11 om Hållbara städer och samhällen. Visionen var att, med hjälp av IoT-lösningar, tillgängliggöra det offentliga rummet och öka framkomligheten för medborgarna i allmänhet och personer med funktionsvariation och äldre i synnerhet.

Tillgänglighet är en grundpelare i ett fungerande och öppet samhälle. Genom tillgänglighet skapar vi likvärdiga möjligheter att delta och utvecklas som individer, medborgare och organisationer. Projektet har för många öppnat ögonen för hur vi påverkas dagligen av tillgänglighet, och hur vi kan genom digitalisering skapa en mer tillgänglig framtid.

Projektet adresserade bland annat problemet med besvärligt vinterväglag som begränsar medborgarnas rörlighet och tillgänglighet till offentliga platser. Projektets resultat kommer leva vidare i andra projekt som IoT för Smart Snöröjning, IoT Testbäddar och i IoT Tankesmedjan AnyThing.

IoT för Tillgänglighet har accelererat utvecklingen av digitala tjänster i Västernorrland genom Internet of Things. Vi har utvecklats tillsammans och skapat starka nätverk som håller ihop även när projektet är slut. För vissa projektparter har detta varit början på en digitaliseringsresa, för andra har det varit en möjlighet att utveckla redan existerande affärer och för vissa har projektet varit en möjlighet att förnyas.

Projektet genomfördes i tre case

Arbetet har genomförts i tre olika case med fokus på olika perspektiv av tillgänglighet och två horisontella arbeten som skapat möjligheter för tillgängliggörandet av staden.

Tillgängliga vägar

Caset hade fokus på att utveckla lösningar som ska öka framkomligheten på vintern. I caset utvecklades en sensor för att identifiera snödjup och en AI-applikation som tillsammans med kameror som monteras på fordon kan detektera vägunderlag som asfalt, snö och löv. Datat kan användas för att stödja planering av underhållsåtgärder men även för att leverera realtidsinformation till medborgare om framkomlighet på kommunens vägar.

 

Status i staden

Status i Staden utforskade hur vi kan mäta och synliggöra information som tillgängliggör Sundsvall. Inom caset har glaskrossensorer utvecklats, livbojar kopplats upp och drönare använts för att analysera belysning.

Tillgängliga Storgatan

Caset Tillgängliga Storgatan utforskade hur tillgång till information kan tillgängliggöra lokaler och platser för personer med funktionsvariation. Genom att mäta och inventera stadens tillgänglighet kan medborgare vara trygga i möjligheten att ta sig till, och bruka det som staden tillhandahåller.

 

Projektdeltagare

Projektgruppen bestod av:
Bron Innovation, Sundsvalls kommun, Mittuniversitetet, Pro & Pro, Masarin Consulting Group, Weevil, iComIT, Portal Plus, Permobil, Servanet och RISE.

Projektet genomfördes inom det strategiska innovationsprogrammet för sakernas internet - IoT Sverige, en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

Kontakt

Projektledare
Lars Persson Skandevall, Bron Innovation
070 – 666 42 53
lars.skandevall@broninnovation.se

Mikael Augustsson, Pro&Pro
073 – 600 43 78
mikael.augustsson@proandpro.se